Costatrimmens vedtekter

                                                           
Mail til Costatrimmens lederNoen av Costatrimmens tidligere reiser er vist nedenfor.
Reisemål: Avila, el Escorial og el Valle de los Caidos         
22.- 25 oktober 2019
Opplevelser er for de fleste av oss en investering i egen historie.
Det er lov å la seg friste: Styret i Costatrimmen arrangerte i samarbeid
med dinhjelper.com og Scantravel en tur til historiske og spennende reisemål.
Ja, noen ville nok også kalle stedene magiske


AVILA
Avila ligger ca. 1 time nordvest for Madrid, og er på UNESCO’s liste over
verdensarven for sin bymur og sine romerske kirker.

En by full av historie. Først bebodd av romerne, så overtatt av Vestgoterne.Her ble Santa Teresa de Jesus fødd, og her har mange viktige hendelser under kronen av Castilla funnet sted.

Avila er også kjent for sine “castros”, bosetingen til “los Vettones”, et folkeslag man mener er av keltisk opprinnelse. Vi besøker et av disse, “la Mesa de Miranda”, som var bosatt for 2500 år siden.

El ESCORIAL DE SAN LORENZO

Filip II hadde en drøm! Han ville bygge et monument for å minnes seieren i slaget ved San Quintin. Han ville ha et slott, et kloster, et mausoleum, alt i ett. Resultatet ble et byggverk som av samtiden ble betegnet som Verdens 8. underverk. Byggverket dekker et område på 33.000m2, har en verdifull samling av maleri fra el Bosco til Tiziano, et bibliotek med 14.000 bind og mer enn 2.600 vindu.
EL VALLE DE LOS CAÍDOS

“De falnes dal”, et minnesmerke reist av diktatoren Franco etter borgerkrigen til minne om de falne. Dette er et omstridt monument med mange motstandere, som vil ha det revet. Det ble bygget av de som tapte borgerkrigen, og hele
40.000 falne er begravet under monumentet.
Det var vedtatt at hans grav skulle flyttes, men hvor – er var store spørsmålet! De dagen vi skulle dit var tilfeldigvis den dagen det var bestemt at Francos levninger skulle flyttes. Dermed var hele i "El Valle De Los Caidos" stengt og arrangøren måttefinne et alternativt sted for lunsj.
Det gigantiske korset, 150 meter over bakken, er synlig lang vei. Korsets armer er så brede at to biler kan kjøre forbi hverandre.

Vi overnattet i et palass fra XVI år hundrede tallet, hvor også Keiser Karl V
og hans kone Isabel, og sønnen Filip (som senere ble Filip II har bodd.
Dag 1 –  tirsdag 22/10/19:
Avreise fra Alfaz del Pi.
Middag på restauranten LAS CANCELAS.
Etter middagen blir de som ønsker det med på en nattlig vandring i Avilas
gater. Turen går forbi de viktigste bygningene fra XVI og noen spennende steder som får oss til å tenke på Middelalderen. Runden tar omtrent 1 time og 30 minuter.


Dag 2 –  onsdag 03/10/19:
Byvandring i Avila med lokal, ofisiell guide.
Avsluttes med vandring på den imponerende bymuren.
Lunsj på BOCOCO, kanskje Avilas beste restaurant.
Guidet tur til Castro de la Mesa de Miranda, med vår buss. 2 km til fots.
Beregnet retur ca. Kl. 18.30. Kvelden fri til egen avbenyttelse.

Dag 3 –  torsdag 24/10/19:
Guidet tur til San Lorenzo del Escorial, Filip II´s gedigne slott og kloster. Etterpå tar vi bussen til Hospederia del Valle de los Caidos for å spise lunsj. Etter lunsj har vi en guidet omvisning i det enorme monumentet med samme navn, bygget av Francos fanger etter borgerkrigen. Og her er Franco begravet – i skrivende stund.
Dag 4 –  fredag 25/10/19:
Avreise med kurs for Alfaz del Pi.
__________________________________________________________________________________________________
Tur til Lanjaron/Sierra Nevada/Alpujarra
10. - 13. april 2018

Vandring med guide i Alpujarra. Foto: Øystein W. Skjold

Las Alpujarras

Las Alpujarras er et utvalg av vakre hvitkalkede høyfjellsbyer som er spredt rundt sørsiden av de bratte bakkene i den dominerende Sierra Nevada. Ved siden av fjellet, skjult i dype kløfter, har landsbyene ekstreme værforhold (for Spania), høyde på 4000 meter over havet, strålende forhøyede utsikt, ideelt turterreng og deres eget mini øko-
system av fruktbare landområder vannet av smeltende snø, rettet gjennom et gammelt utvalg av vannrenner og akvadukter. Alpujarras er et knutepunkt for utlendinger som søker en alternativ livsstil, turister, økologer og turgåere, og kan lett nås fra Granada eller Costa Tropical ved å følge A44.

Den største landsbyen i Alpujarras, er hovedstaden Orgiva, en hippiemagnet, som er en enkel by som enten elskes eller hates. Mens Orgiva har en svært etablert alternativ mengde med løfter om yoga, SPA retreater og helbredende sentre, men også et problem med det store antallet tiggere.


Program:
1.dag tirsdag:   
Afrejse fra Alfaz  tirsdag den 10 april kl  08.00 og Albir P-plads kl 08.10  med kurs mot LANJARON hvor vi overnatter på et  4**** hotel/balneario.  Lunch og kvellsmat  å hotellet. Vi har da eftermidagen til at å på sightseeing og vi rækker da også en tur indenom turistkontoret for at købe guidekort etc.


3.dag torsdag:  
Bus til Castaras hvor vi går til Pitres. Vi spiser på restaurant i Portugos ( som vi passerer på vandringen) Her kan man evt stoppe og vente på at de de andre kommer til lunchen ca kl 14 . Kvellsmat på hotellet i Granada. Vi pakker kufferten efter frokost for at skift til nyt hotel i Granada.
2.dag onsdag: 
Vandring i Alpurras fjellet med oficielle guider. Vi kører til Capileira og herfra går vi nedover til Pampaneira evt helt til Órgiva. Vi har nistepakke med fra hotellet.  Kvellsmat på hotellet.
4.dag fredag:    
Idag skal vi være rigtige turister og se Alhambre, for de som vil. Indgangensbilletten er indregnet er bestilt af busselskabet. Vi spiser lunch på restaurant ”an route” og den  estimerede  hjemkomst bliver ca. kl 20:30
______________________________________________________________

Costatrimmens vårtur
27–30 mars 2017 gikk til:
AMPURIA BRAVA - BARCElONA OG MONTSERRAT
Mandag    27/3:     ALFAZ  - FIGUERES
 
Avg. kl. 8.00  fra Alfaz. Korte stop på vejen  opover samt lunch på restaurant.  Innlogering på  hotel i Figueres  samt kvellsmat.
Tirsdag 28/3:    FIGUERES – AMPURIA BRAVA
Efter frokosten besøker vi DALI MUSEET Og derefter skal vi på kanal-rundfart med  en turistbåd i Ampuria Brava. Vi spiser lunch på Restaurant. Kvellsmat paa hotellet.    Overnatting og kvellsmat  på Hotel i Figeres.

             Plan over Ampuria Brava, som ligger i Katalonien                                                                                                       Sejltur på kanalerne ved Ampuria  Brava                        

Onsdag  29/3:     FIGUERES – BARCELONA – MONTSERRAT
   Dag 2 kører vi mot Barcelona hvor vi får en turist rundrejse i byen, med en slentretur på Ramblaen  en timestid eller halvanden. Her spiser vi lunchen på Restaurant inden vi kører mot Montserrat. Efter indlogeringen får vi tid til at se klostret og den sorte engel og forhåbenligt en gåtur i terrænet.
Vi får full forplejning d.v.s  frokost –lunch – og kvelsmat med tilhørende drikkevarer! Vin  eller øl og vann!

Byen Girona med broen Eiffel over elven Onyar                                                                                                                Malt av Ricard Ansón
Torsdag 30/3:    MONTSERRAT – CODORNIU  -ALFAZ DEL PI
Vi pakker alt vores  “Habengut”  og kører mot  Villafranca de Penedes hvor vi besøger Bodegaen  CODORNIU ( Cava).  Lunchen indtager vi på Restaurant Calcotadas ???? på vej hjemover Eta Alfaz del Pi kl 1900
PRIS   370  €      Enkelt rom  60 €  ekstra
Reiseleder: Dorrit Møller
_________________________________________________________________________________
Costatrimmens høstturen onsdag 12. til mandag 17. oktober 2016 gikk til:

Turen kostet 600€ alt inlusiv. 800€ tillegg for enkeltrom
Dorrit organiserte turen

DENNE GANG OVERNATTET VI PÅ TO  STEDER
1.    ”HOTEL BIELSA” ***   adresse :  Carretera De Francia, s/n, 22350 Bielsa, Spanien 
ligger i  SELVE   NATURPARKEN  hvor vi besøkte det meget velkjente   ”MONTE  PERDIDO” (det glemte eller ukendte fjellet).
HER GIKK VI TURER I OMRÅDE MED SKOG OG VANNFFALL.  
Vi overnattet i Bielsa onsdag den 12.
– torsdag den 13. –  og fredag den 14. oktober.

2.    Lørdag den 15. – og søndag den 16. overnattet vi  på  ”Hotel Oroel - Avda Francia, 37, 22700, Jaca, España  i selv byen JACA og kjører hjem efter frokost mandag morgen.


Dag 1.
Onsdag:
Etter lunch på vei nordover ankommer vi hotellet Bielsa og sjekker inn der. Etterpå er det middag og bar-hygge!!!

Dag 2.  Torsdag:

Vi  kjører  ca. 15km inn i naturparken  fra overnattingsstedet  BIELSA. Om formiddagen går vi tur ved Valle de Pineta som ligger i naturparken Ordesa.  Vi går ca. 3 timer til Los Llanos de la Larry hvorfra vi kan se breen og utallig mange fosser fra Monte Perdido. Høstfargene i dette område er helt unike.  Så gled dere.

Da det er flere guider til vår rådighet, er der mulighet for lettere  gåturer (med guide) for de som  ønsker dette!

Om ettermiddagen etter lunsj med den medbragte ”picnic”  kjører vi med bussen til Salinas og her kører vi tur i Valle de Christau med mindre køretøyer – veien er temmelig smal. Vi beser da en del av de typiske aragonske landsbyer som ligger her som perler på en snor: Pan – San Juan de Planes og Gistain.Dag 3. Fredag: 
Efter frokost drar vi til Cañon de Añisclo. Vi kjører med bussen til Escalona små 20 km. fra Bielsa og her får vi igjen mindre kjøretøy for å besøke Cañon, som er en meget  ”espectular recorrida” - en helt utrolig kjøretur – og vi kommer ut og strekker på benene på en mindre vandretur i området før vi blir kjørt til den restaurant, hvor vi spiser lunch. Restauranten ligger i nærheten av middelalderbyen Ainsa.

Middagen inntar vi på hotellet i Bielsa.

Dag 4.  Lørdag:
Etter frokost drar vi med bussen til Boltaña og Torla som ligger i nasjonalparken Ordesa. Her blir vi guided på en tur i området. Vi har picnic med, som vi inntr i naturen. Deretter har vi fri til vi kjører til byen Jaca som er Jacatanias hovedstad og her spiser vi middag på det firestjernede  hoteller   ”Oroel” i Jaca. (Menyen kommer senere.)


Dag 5. Søndag: 
Etter frokost kjørte vi litt utenfor byen Jaca til Monatsterio San Juan de la Peña http://www.romanicoaragones.com/0-Jacetania/25-SanJuanPena.htm som ligger helt unikt under et fjellparti. Idag har vi full pensjon på hotellet – så efter lunchen gåikk vi tur rundt i den romantiske by Jaca og så Ciudadellet og katedralen. Det finnes også et sportssenter for ishockey og et museum over kalkmalerier. Dessuten passerer pilegrimsleden fra Somport til Puente de la Reina rett foran hotellet – så der er mye å se på. Byen byr også på hyggelige små restauranter og barer, samt pilegrimsherberg! Der finnes dessuten en del gode butikker der.

Dag 6.  Mandag: Hjemreisedag 
Etter frokost startet hjemturen sydover. Vi spiste lunch på en restaurant  på  halvveien og kom til Alfaz del Pi . kl. 19:30
 
_____________________________________________________________

Vårturen, 14. - 18. mars 2016 gikk til Antequera og "De Hvite Byene"
Pris:  495€ per person. 90€ ekstra for enkeltrom.
Pris for ikke-medlemmer 505€
23 reiseglade var med på turten


Dag 1; mandag den 14/3
  Avgang fra Alfaz del Pi kl. 08,00
Fra Albir kl.08,15 
Ankomst hotellet www.hotellasvillas.com  ut på ettermiddagen.
Da har vi tid til en guidet tur i byen før middag.


Dag 2; tirsdag den 03/15
Etter frokost drar vi på busstur til Parque El Tosal med en lokal guide. Her får vi beveget oss rundt og ser på stein formasjonene.
Hvis man er heldig, kan man kanskje finne en fossil! På ettermiddagen drar vi ut og ser på stenalderdysserne "dolmene"
 som er over 4.000 år gamle. Der finnes en del av dem rundt i byen:
Menga, Viera og El Romeral, som er en av Europas best bevarte megalitter.


Foto: Øystein W. Skjold
Dag 3; onsdag 16/3
Denne dagen skal vi gå "Caminita del Rey" - http://www.caminitodelrey.info/en/  en av de mest berømte og etterspurte stiene i Europa.
Folk står i kø for å få lov til å gå her, og det må bestilles lang tid i forveien. Denne stien er bygget langs fjellveggen.
For de som har høydeskrekk er det en alternativ tur rundt området der hengebrua / stien slutter.
Her er det også en kiosk slik at vi kan kjøpe forfriskninger!

Foto: Øystein W. Skjold

Foto: Øystein W. Skjold
Caminita del Rey: https://www.youtube.com/watch?v=JY5alvXix0I

Dag 5 fredag, 3.18
Avreise fra hotellet på vei nordover til Alfaz. Vi spiser lunsj på restauranten på vei hjem.
Det vil bli rikelig tid til å strekke på bena, og mindre kaffepauser på veikroene underveis.
_________________________________________________________________

Costatrimmens tur 17. - 22. mars 2015 gikk til Andalusia  provinsen Jaén
Pi - Cazorla

Vi starter fra Costatrimmens gamle møteplass ved den kommunale parken ved Solfylker – på motsatt side av porten kl 0830. Deretter er det kort stopp ved kulturhuset i Alfaz og avreise fra markedsplassen i Albir kl. 0845. 
    Underveis har vi en pause med almuerzo. Vi tar så inn på hotellet El Coto del Valle de Cazorla **** som ligger i naturparken  Sierra de Cazorla, like ved elva Guadalquivir. Vi bor tre netter her.

Onsdag 18. mars. Cazorla

Etter desayuno drar vi i biler med firehjulstrekk til åsryggen Fuente Bermejo. Her finner vi innsjøenene  Valdeozores og kilden til elva  Borosa. Vi danner to grupper:
    1 som går en lengre tur til fiskoppdrettesanlegget
    2 som går en kort rute fra innsjøene til det samme anlegget.
 Vi har almuerzo her. Bussen kjører oss så til hotellet der vi får en velfortjent cena.

Torsdag 19. mars. Cazorla

Vi drar til Utrero og går en tur på 4 km som tar  en og en halv time. Stien går rundt Embalse de Utrero,  og vi går  i en høyde på 975 - 810 m o.h.  Vi passerer flere fosser bl.a. Cascada de Linajeros. Stien går langs  elva Guadalquivir. Det er en fin sti med gelendere av tre og stenlagte trapper. Vi har almuerzo her, og etterpå besøker vi  Torre del Vinagre og Den botaniske hagen.
Cena på hotellet om kvelden.


Fredag 20. mars. Cazorla - Ubeda

Vi skal  gå en tur fra Parador Nacional ved elven Guadalquivir. En lett rundtur på ca 12 km.
Detaljer for denne turen er ikke bestemt ennå – vi skal gjøre mærmere avtaler med den lokale guiden.   Vi spiser almuerzo her. Om ettermiddagen drar vi mot  Úbeda.  Vi tar inn på det flotte hotellet  Ciudad de Úbeda **** og har cena her.  Vi skal tilbringe to netter på dette hotellet.


Lørdag 21. mars. Ubeda – Baeza

I dag har vi full pensjon på hotellet. Om  formiddagen er det rundtur i byen Úbeda hvor vi kan se flere palasser og museer.  Om ettermiddagen besøker vi Baeza som ligger ca 10 km fra Ubeda. Dette er også en historisk by, som har mye interessant å vise oss. Vi har lokal guide begge steder.


Søndag 22. mars. Ubeda - Monasterio de Tiscar - Castril – Alfaz del Pi

Etter forkost drar vi til klosteret Tiscar  som vi ser utenfra. Så drar vi til  Castril, hvor vi går tur langs elven Castril  og rundt i byen. Vi spiser lunch enten i Castril eller Fatima og deretter drar hjemover via Puerto Lumbrera til  Alfaz del Pi


Pris:

Pris er 620 € per person i dobbeltrom (D), tillegg for enkeltrom 70€ (S)
Inlkudert er alle måltider, lokale guider,  ekskursjoner, inngangsbilletter og forsikring.


Elekronisk påmelding: send påmelding tilkhende@online.no
Oppgi hvor du vil stige på bussen:  Costatrimmens gamle møteplass Solfylker=S; Casa Cultura=K, Albir = P Send også mobilnummer (helst spansk)
Du får da tilbakemelding om at du er på lista (så lenge der er plass).
Deretter sender du penger til Costatrimmens sparekonto: ES61 2038 5781 4830 0024 6774
Swift: CAHMESMMXXX  
Adr.: Costatrimmen, Buzon 46, Manises 18, 03580 Alfaz del Pi, Spania.
Husk å skrive fullt navn på deltaker(e) i meldingsfeltet.

Eller kan bruke gamlemåten: du  går til Bankia i Valenciagata i Alfaz, skriver deg på lista som ligger der og betaler.
_________________________________________________________________________________________________
Med Costatrimmen på tur til Asturias – Den grønne kysten 13. - 18 oktober 2014
Villadolid, Oviedeo. Gijón, Salamanca mm
Mandag 13. oktober

Vi starter fra Costatrimmens gamle møteplass ved den kommunale parken ved Solfylker – på motsatt side av
porten kl 0830. Deretter er det kort stopp ved kulturhuset i Alfaz og avreise fra markedsplassen i Albir kl. 0845. Så kjører vi mot Valladolid. Turen tar 6  timer (Google map) pluss pauser. Vi har almuerzo underveis. På 1500-tallet var Valladolid en blomstrende by mest pga ull, og den var Spanias hovedstad.  Vi tar inn på
Hotel Parque *** som har god omtale blant annet fordi det ligger så sentralt.
Tirsdag 14. oktober

Så går turen videre inn i Asturias mot havnebyen Gijón som er den største byen i Asturias.  Kjøreturen tar ca. 3  timer. Dette er vår hovedbase og vi blir her i tre netter. På vegen skal vi stanse i Asturias hovedstad Oviedo. Her har vi almuerzo. Vi skal besøke monumentale byggverk fra før-romansk tid, dessuten kirkene Santa Maria del Naranco og San Miguel de Lillo. (Den første har Woody Allen brukt som kulisse i en av sine filmer). Vi avslutter besøket i Oviedo med rundtur i den gamle bykjernen. Så forsetter reisen til Gijon der vi drar gjennom Cimavilla som opprinnelig var en bydel for fiskere. Her  finner vi mellom annet Palacio de Revillajigedo med sin interessante historie. I Gijon skal vi bo på hotel abba Playa Gijón ****

Onsdag 15. oktober

Etter frokost drar vi på ekskursjon til Cangas de Onis som var hovedstad i Asturias fram til 774. Kongedømmet var det første kristne etter vestgoterne i Spania. Herfra ble ble den  muslimske framrykkingen i den nordlige delen av Spania stanset. Her er flere kongelige bygg fra det 7. århundre. Vi skal også se og høre om «den store brua» fra romersk tid (på Unescos verdensarvliste). Under brua  henger la Cruz de la Victoria med sin spesielle historie! Vi fortsetter videre inn i landet til Covadonga som har 58 innbyggere og en kjent basilika.
Her har vi almuerzo. Etterpå drar vi mot kysten til Villaviciosa som ligger ved fjorden med samme navn.  Distriktet er kjent for sin gode sider. Her er minnesmerker fra romersk og før-romersk tid.  Vi kjører så ut langs fjorden og kommer til Tazones, en typisk fisker-pueblo. Herfra drar vi til hotellet og har cena.
Torsdag 16. oktober

Vi drar mot Picos de Europa (Europatoppane).  Navnet kommer av at fjellene her var den første landkjenning som sjøfarende fikk når de kom  fra Amerika. Dette er en nasjonalpark som ligger delvis i Asturias, Cantabria og Castilla y Leon.  Vi kjører til taubanen som tar oss til et utsiktpunkt der vi får et inntrykk av det fantastiske landskapet. Vi skal ha en costatrimtur i dette området. Vi drar innom  Monasterio de Liébana i Santa Toribio.  som påberoper seg å ha den største biten av Jesu kors som finnes. Turen går så til vakre Potes som er hovedstad i Picos de Europa. Her har vi almuerzo. Etter at vi har sett oss om i den historiske bykjernen går turen til Gijon med en byvandring før cena.

Fredag 17. oktober

På tilbaketuren er det overnatting i Salamanca. Turen dit tar 3,5 timer.
Vi skal bo på hotel Catalonia Plaza Mayor ****. Her spiser vi almuerzo.  Om ettermiddagen blir det byvandring. Byen ligger i provinsen Salamanca som grenser til nabolandet Portugal. Universitetsbyen har vel 160 000 innbyggere. Det er den tredje største byen i Castilla y Leon, etter Valladolid og Burgos .Til tross for nærheten til Portugal har innbyggerne i denne byen ord på seg for å snakke den «mest korrekte» spansken i landet.
Lørdag 18. oktober

Nå går turen heimatte (6 timer pluss pauser, Google map). Almuerzo underveis. Kommer det gode forslag og er det stemning for det, kan det bli mulighet for en avstikker. Eksempler i så måte, fra tidligere turer, er safran-festivalen og den romerske gruvebyen Segóbriga.
_____________________________________________________________________________________________________
"Costatrimmens vårtur 19. mars 2014"
PUEBLOS BLANCOS - CADIZ - RONDA
Ondag 19. mars klokka 08:30
drog vi fra Costatrimmens tidligere møteplass ved den kommunale parken ved Alfaz del Sol (påstigning like ved porten til parken, men på motsatt side av vegen).  Det blir stopp ved kulturhuset i Alfaz del Pi og ved det vanlige hjørnet på den store parkeringsplassen i Albir, avgang 08:45. Vi har en lang tur foran oss, og vi har felles almuerzo.  På vegen får vi med oss Arcos de la Frontera  som er en comarca i Sierra de Cádiz. I kveldinga kommer vi til Sanlúcar de Barrameda som er den  viktigste fiskerihavn i Andalucía.  Byen ligger ved utløpet til elven Guadalquivir. Her ta vi inn på  Hotel Guadalquivir  (***) der vi skal tilbringe tre netter. Cena på hotellet.

Torsdag 20. mars.
Om formiddagen har vi bytur med guide og et besøk på en bodega. Por la tarde tar vi en båttur til naturparken Doñana. Dette er et våtmarksområde som er viktig for flere hundretusen fugler, spesielt for  trekkfugler  fra  land nord i Europa på veg til og fra Afrika. Turen varer ca tre og en halv time og vi har to stopp. Alle måltider på hotellet.

Fredag 21. mars.
Om formiddagen drar vi til El Puerto de Santa Maria.  Alfonso X erobret byen fra muslimene i 1260 og ga byen retten til å sette «El» framfor bynavnet (en ære som ikke engang Madrid er blitt tildelt). Dette og mer om byens spennende historie får vi høre mer om. Vi har felles almuerzo her. Deretter drar vi med båt over bukta til Cádiz. Byen ble grunnlagt rundt år 1100 f.Kr. som Gadir av fønikerne. Vi er ikke de første norske som besøker byen. Byen var en base for vikingene fra 844, og da Olav den hellige var der stod framleis de fønikiske fyrtårnene (Herkulessølene). Vi tar en rundtur i byen, og drar så til hotellet der vi avslutter dagen med cena
.

Lørdag 22. mars.
Etter frokost kjører vi gjennom de hvite landsbyene i Vejer de la Frontera: Mellom annet Barbate og Zahara. Ferden går så til Baelo Claudia som er en romersk by nær  Gibraltar. Byen blomstret under keiser Claudius. Utgravingene her viser noe av det fineste som finnes av romerske bysamfunn. Vi har felles almuerzo. Ut på ettermiddagen fortsetter vi mot Ronda som er en av Spanias eldste byer.  Spansk tyrefekting kom opprinnelig herfra. Byen ligger på en høyslette, ca 750 over havet. Her er mye å se. Vi tar inn på Hotel Reina Victoria (****). Her har vi to overnattinger. Fra hotellet har vi utsikt til det spektakulære Tajo-juvet. Cena på hotellet.

Søndag 23. mars
skal vi gå tur med lokal guide i den flotte naturparken Grazalema som ligger 32 km fra Ronda. Her er det mange interessante ruter å velge mellom. De som ønsker det, kan være hele dagen i Ronda. Men sjøl om man ikke ønsker å gå tur, kan det være interessant å bli med til byen Grazalema som naturparken er oppkalt etter. I det 18. århundre og i første delen av det 19. var Grazalema en viktig by i provinsen Cádiz pga industri basert på lokal ull.   Før den Industrielle Revolusjonen arbeidde  bortimot 4.000 personer i tekstilindustrien her. Byen har et interessant museum som dokumenter dette. Vi har alle måltider på hotellet.

Mandag 24. mars
Vi setter kursen heimover og regner med å være i Alfaz i kveldinga. Felles almuerzo underveis.


Prisen
er 610€ i dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom er 80€.
Prisen inkluderer alle måltider, billetter til båtturene, inngangsbilletter og guider.

Betalingsmåte: Fredag 17. januar blir det lagt ut påmeldings-/betalingsliste i Bankias filial i Valenciagata i Alfaz. Husk å få med navn (-ene) til deltakerne.

Betaler du fra egen bank, for eksempel i Norge, sender du en epost med deltakernavn til Kjell Almlöf for å bli registert. (Kjell Henden er på Cuba til 8. februar!) ____________________________________________________________________________________

HØST TUR TIL EXTREMADURA  21. - 27 oktober 2013
Tekst: Marianne Holmboe, Arne Kielland Rye
Foto:  Arne Kielland Rye, Arnfrid Grimstad
Estamos en camino

Høstens tur med Costatrimmen var også denne gangen fulltegnet. Etter påstigning ved Alfaz del Sol, Casa Cultura og Albir kunne 48 forventningsfulle personer rette opp stolryggen og vente på de forløsende ord fra turleder Kjell Henden: Estamos en camino.

Vi er på vei mot Madrid, som er målet den første dagen. I det vi legger Benidorm bak oss åpner Kjell med en orientering om regionen vi bor i, Comunidad Valenciana med provinsene Alicante, Valencia og Castellòn. Med en viss hjelp av assosiasjonsmetoden beveger vi oss elegant gjennom århundrene fra Jaime I el Conquistadors erobringer i Valenciaregionen rundt år 1230 til dagens dundrende konkurs for selskapet som eier motorveien vi kjører på.

Vi får en innføring i is produksjonen i Tibi og Ibi før kjøleskapets tidsalder. Da is-produksjonen bokstavelig talt rant ut i sanden, startet byene Tibi og Ibi opp med produksjon av dukker. I dag leverer de dukker over hele verden.Vi får en innføring i is produksjonen i Tibi og Ibi før kjøleskapets tidsalder. Da is-produksjonen bokstavelig talt rant ut i sanden, startet byene Tibi og Ibi opp med produksjon av dukker. I dag leverer de dukker over hele verden.


Men Spania lever ikke bare av turisme og dukker. Bilproduksjonen i Spania er den nest største i Europa, bare slått av Tyskland. Underholdende og lærerikt.Men Spania lever ikke bare av turisme og dukker. Bilproduksjonen i Spania er den nest største i Europa, bare slått av Tyskland. Underholdende og lærerikt.

Vi følger A-31 og krysser grensen mellom Valenciana og Castilla-La Mancha. La Mancha er Don Quijotes rike. Sigrun Brekke gir oss en første innføring i Miguel de Cervantes liv og forfatterskap.

Vi stopper i Chinchòn. Det er ingen kinesisk by, men en liten pittoresk pueblo i nærheten av Madrid. Her inntar vi vår første almuerzo på Plaza Major med sine 234 balkonger innrammet i grønt. På denne plassen har det foregått tyrefekting, henrettelser, religiøse opptog og politiske folkemøter.

I dag har restaurantene inntatt arenaen. Plassens særegenhet har bl.a. ført til at flere scener fra filmen «Jorda rundt på åtti dager» ble tatt opp nettopp her.

Søndag den 27. oktober setter vi kursen hjemover mot Alfaz.

Bussturene med Costatrimmen er aldri kjedelige. Når ikke Kjell beriker oss med utdrag fra spansk historie, er det andre som griper mikrofonen. Det er Trønder-historier og andre gode vitser, en orientering om fuglelivet rundt oss, om «spanske fluer», safran og utdrag fra en hundre år gammel reisehåndbok.

Over La Mancha følger vi i Don Quijotes fotspor på smale veier til Casa de Dulcinea i El Toboso. Byen er fødestedet til Dulcinea, Don Quijotes elskede.  Mange besøkte Casa-Museo de Dulcinea en El Toboso.

Årets høsttur avsluttes med en almuerzo, som er Costatrimmen verdig. Vi ankommer spisesalen på hotell Cristina Enes, 20 kilometer fra Albacete, hvor langbordet er dekket til 48 personer. Vi inntar et utsøkt måltid med kvalitetsvin (testet og godkjent av Arne Askeland) og øl fra selvbetjente tappekraner.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Costatrimmens vårtur gikk til Tarragona 12. - 15. mars 2013
Vi reiste fra møteplassen ved "Den Norske Klubben" kl. 08:30, stopper ved Kulturhuset og drar fra den store parkeringsplassen i Albir kl. 08:45.
Barcelona er den mest kjente byen i Catalonia, men vi gjør som romeren for over 2000 år siden og velger Tarragona. Tarragona har en interessant historie. I år 27 før Kristus utnevnte keiser Augustus Tarragona som hovedstad i Tarraconense, den største romerske provinsen i Spania. Augustus bodde periodevis i byen. Som i alle romerske hovedsteder finner vi her rester etter teater, amfiteater og sirkus (den store konkurransebanen).


Det romerske riket. Provinsen Tarragonense (mørk) utgjorde en stor del av Spania.                                                                                                                      Hotel Ciutat Tarragona                             
Vi bodde på Hotel Ciutat Tarragona som er et 4-stjerners hotell så nær sentrum som det går an å komme, like ved Ramla Nuevo.  Hotellet har en flott og billig bar/restaurant ved siden av resepsjonen.

Det romerske amfiteateret i Tarragona

Program:

Tirsdag 12. mars
Vi reiser til Tarragona. På vegen blir det et par stopp for strekke på beina og kjøpe litt forfriskninger. Vi regner med å komme relativt tidlig fram, slik at vi kan ta en bytur før vi avslutter dagen med en felles cena på en restaurant

Onsdag 13. mars
Vi tar en  byvandring og får innføring i byens spennende historie.  Vi avslutter vandringen  med  almuerzo. Vi anbefaler et besøk på det arkeologiske mueset – for dem som vil lære litt om mer om romernes liv og virke i området (åpent 0930 - 1800).

Torsdag14. mars
Drar vi til deltaet ved Ebros utløp i Middelhavet. Etter å ha kjørt mange mil langs risåkrer kommer vi til elvemunninga. Her skal/kan vi gå tur og mellom annet studere et frodig fugleliv. På turen tilbake har vi almuerzo.

 
Fredag 15. mars
Vi drar vi til el Vendrell ved kysten. Her nyter vi et panoramisk utsyn. Vi drar så videre til den vesle, velbevarte  middelalderbyen Montblanc. Her er også rester etter romersk bosetning. Spesielt fascinerende er de jødiske bydelene. Vi skal ha en interessant byvandring. Vi avslutter vår besøk Catalonia med et spesielt måltid som du sent vil glemme. Deretter går turen heimatte.


Pris 350€ per person i dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom 60€.
Dette inkludere frokost hver dag og fire felles måltider. Vi har med oss guide tre av dagene.

Bilde fra det jødiske kvartalet i Montblanc

_________________________________________________________________________________________
Costatrimmens store høsttur til Cordoba. Sierra Subbetica og Jaén,
gikk 13. til 17. november 2012


              Vandring i nasjonalparken Sierra Subbética. Foto: Ole Haakon Opperud                     Traute og flere studerer eika i nasjonalparken Sierra Subbética. Foto: Øystein W. Skjold

Tirsdag 13. november
Vi startet fra møteplassen ved klubben  kl 0900. Turen gikk til Priego de Cordoba. Turen dit tok litt over fem timer. Byen har 30 000 innbyggere og oliveolje er hovednæringa. Her ble vi to netter.

Vi startet i regnvær, men hadde strålende vær hele tiden i Cordoba.

Olivenfrukten kommer til mølla. Foto Arnfrid Grimstad                                                     
 Onsdag 14. november
Vi gikk en tur på et par timer i Sierra Subbética ledet av en lokal guide. Vi fikkk en guida tur og besøkte en oljemølle (almazara). Andalucía er enorm på olivenolje.

 
Torsdag 15. november
Vi dro på «ruta de Califato» mot Cordoba.  På vegen stanset vi på en bodega. I Cordoba tok vi inn på hotell og etter almuerzo, tok vi en guida bytur til Moskéen, det  Medina Azahara, det Jødiske kvarteret mm.

Fredag 16. november
Etter frokost dro vi i retning Sierra Morena til den muslimske byen Medina Azahara. Navnet betyr blomstenes by. Den ble grunnlagt av Abderramán i 929. Byen ble anlagt mellom annet av politiske motiver: det var ønskelig å forsterke betydningen av Califatet i Cordoba, slik at det  framstod som like mektig som kalifater  i Midtøsten.


Vi besøkte Synagoga og Alcázar (slottet) til Los Reyes Cristianos med lokal guide. I 1328 startet Alfonso XI bygginga av slottet på restene av en muslimsk festning. Bygningen er i muslimsk (mudéjar) byggestil.


Lørdag 17. november
Hjemrtaise med stopp i Jaén som er hovedstad i provinsen av samme navn. Her ble det busst rundtur i regnværet. Vi hadde så en nydelig almuerzo i Paradoren i Jaén.

                                                                  Mandinat al-Zagara. Foto Arnfrid Grimstad

Moskeen i Cordoba med katedral. Foto Øystein W. Skjold                                                  

                                             Kunstverk i taket på katedralen i Cordoba. Foto Øystein W. Skjold


  Mail til webmaster: Øystein W. Skjold